Gazeta prestigjioze DW: Koalicioni Aleanca-Alternativa po bëhet më i sigurt

Është më se e sigurt se nuk do të krijohet një koalicion i trefishtë që do të përpiqet për t’i dhënë fund dominimit dydekadësh të pushtetit të BDI-së. Megjithëse bisedimet e Aleancës për Shqiptarët me Besën dhe Alternativën vazhdojnë, ndryshimet midis dy partive sugjerojnë që koalicioni i trefishtë do të përfundojë të jetë i dyfishtë. Procesi i bisedimeve ndërpartiake për finalizimin e koalicionit nuk është ende i plotë, por, sipas burimeve të partisë, me shumë mundësi Besa do të qëndrojë jashtë atij fronti.
BDI ndjek mesazhet publike të tipit “të gjithë kundër një”, kjo veçanërisht pas akuzave se kush ishte apo kush është pjesë e BDI-së. Pas një episodi të tillë, kreu i BDI-së, Ali Ahmeti, kohët e fundit tha në një tubim në Saraj se të gjithë ishin pjesë e BDI-së dhe i nxiti ata të bashkoheshin në partinë e tij, të cilën ai e quajti “nëna e madhe”.
Deklarata mori reagime dhe duket se i ka mobilizuar ato më tej në antagonizimin e BDI-së. Aleanca për Shqiptarët, në një deklaratë të partisë, tha së “askush nuk është kundër tyre (BDI) si individë, por kundër politikave të tyre të dëmshme” dhe se “është koha që BDI të jetë në opozitë”.

Alternativa kundër një koalicionit joetik

Aleanca për Shqiptarët deri më tani është përmbajtur në pyetjen se sa parti do të jenë në koalicion. Por, burimet në Alternativë flasin për dy parti.
“Në deklaratat tona përmes mediave shpesh kemi përmendur që Alternativa dëshiron të bëjë një koalicion fitues në kampin shqiptar, kështu që ne jemi të bindur që koalicioni Aleanca-Alternativa është një mundësi fituese. Shtimi i partive të tjera, megjithëse në shikim të parë duket aritmetikisht bindës për të fituar, ne jemi të bindur se nuk mund të shpijë në atë. Shumë votues nuk do të votonin për një koalicion që është i panatyrshëm dhe joetik”, shpjegojnë nga kjo parti.
Arsyet janë për shkak të rrezikut të intrigave “të drejtuara” të partisë së Ahmetit, me ç’rast BDI-ja do të kishte një partner për këtë te Besa.
“BDI, nëse nuk di asgjë tjetër, është shumë e aftë në prishjen e partive dhe koalicioneve. Prandaj, çdo zgjerim i koalicionit mund të çojë në shpërbërjen e njëjtë para zgjedhjeve dhe ndoshta do të ishte më e dhimbshmet nëse pas zgjedhjeve deputetët e tyre do të uleshin në prehër të Ahmetit dhe do të formonin një shumicë të re në Parlament”, sqarojnë burime nga Alternativa.
Që të mos tingëllojë as tendencioz dhe as paranojak, kujtojnë disa raste të tilla, duke paralajmëruar se është e mundur që ato të përsëriten.
“Rasti i parë, pas zgjedhjeve lokale në Çair: BDI nuk kishte shumicë në Këshill, kështu që dy këshilltarët e Besës u ulën pa turp në prehër të BDI-së. I njëjtë ishte rasti në Këshillin e Komunës së Tetovës, ku këshilltarët e Besës gjithashtu i bënë shumicë BDI-së. E treta dhe më e dhimbshmja është se, pas zgjedhjeve lokale, drejtuesit e tanishëm të Besës bënë ndarjen në atë parti nën diktimin e BDI-së. Në procesin gjyqësor BDI dhe gjykatësit e saj siguruan që atyre t’u jepeshin vulat, domethënë pronësia legale e atyre që e vodhën pronën intelektuale të Besës, e cila u përkiste themeluesve të vërtetë, të cilët u detyruan të formojnë një brend të ri dhe një emër të ri të partisë – Alternativa”, sqaruan nga kjo parti.
Ata thonë se votuesit e Alternativës janë bashkuar dhe e mbështesin këtë parti për shkak të vlerave morale që ajo i promovon. Nëse Alternativa bën një koalicion joetik me ata nga të cilët ishte tradhtuar, kjo mund të bëjë që partia ta humbasë përkrahjen nga zgjedhësit e saj.
“Për neve gjëja më e rëndësishme është të qëndrojmë me dinjitet dhe besnikë ndaj mbështetësve tanë, votuesve dhe vlerave që i promovojmë, pavarësisht nga çmimi që duhet ta paguajmë,” kanë theksuar nga Alternativa.

Dhe ndërmjetësit në lojë

Lideri i PDSH-së, Menduh Thaçi, në identifikimin e BDI-së me “nëna e madhe” tha se udhëheqësit e Aleancës, Besës dhe Alternativës janë “fëmijët” e BDI-së, sepse ata e shpëtuan Ahmetin në vitin 2016, kur ia dhanë votën për të formuar qeveri. Në një paraqitje televizive ai zbuloi se Hristijan Mickovski ia kishte dërguar një ndërmjetës nga një vend i huaj për ta bindur të bashkëpunonte me VMRO-DPMNE-në. Ai kujtoi se, që nga viti 1999, partneri strategjik i PDSH-së ishte VMRO-DPMNE, e cila ishte e orientuar nga Perëndimi dhe e orientuar nga BE, por sot nuk e njeh më atë parti si të tillë. Ndërkaq për BDI-në ai theksoi se ajo parti nuk ishte kundërshtarе tij.
“Unë jam i gatshëm të negocioj me ta dhe të bashkëpunoj nëse ata pranojnë të bëhem zëvendëskryeministër,” tha Thaçi.
Ndërkohë BDI-ja pretendon se të gjitha sondazhet tregojnë se partia e tyre do të ishte fituese e bllokut shqiptar në këto zgjedhje. Zëvendëskryeministri Bujar Osmani tha se çështjet kombëtare u lanë pas.
“Temat kryesore parazgjedhore do të jenë sundimi i ligjit dhe vetingu, por edhe parimi i vendimmarrjes konsensuale, i cili ka rezultuar shumë pozitiv në zgjedhjen e presidentit të shtetit. Ne do të përpiqemi ta promovojmë atë si një mënyrë funksionimi në vend. Në këto zgjedhje do të përpiqemi për një standard më të lartë jetese, por edhe për kthimin e njerëzve në vend. Programi zgjedhor i BDI-së do të bazohet në katër shtylla. Në mandatin e kaluar i kemi mbyllur temat nacionale. Ne po hapim një kapitull të ri të BDI-së. Ky është një kalim nga sasia në cilësi”, tha Osmani./portaliarena/